Co jeść przy anemii? – podstawowe porady
Anemia to poważne i bardzo uciążliwe schorzenie, które znacząco obniża komfort codziennego życia. Jej objawami są szybsze męczenie się, wypadanie włosów, bladość skóry i śluzówek, szybka praca serca, zawroty i bóle głowy, a także problemy z pamięcią.
W cięższych przypadkach anemii konieczna jest suplementacja żelaza, ale równolegle zawsze warto stosować odpowiednią dietą obfitującą w produkty bogate w żelazo. Co jeść przy anemii, aby szybko poprawić parametry krwi?
Czerwone mięso, podroby, jajka, natka pietruszki – cenne źródła żelaza
Produktami, które pozwalają szybko podnieść ilość żelaza we krwi są czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina) oraz podroby (wątróbka, serca, nerki).
Zawierają one żelazo hemowe, a więc dużo lepiej i skuteczniej przyswajalne przez ludzki organizm. Jednak warto spożywać również produkty bogate w żelazo niehemowe, zwłaszcza łącząc je z żywnością bogatą w witaminę C, która poprawia jego wchłanialność. Znajdziemy je w żółtkach jaj, burakach, natce pietruszki, szpinaku, brokułach, roślinach strączkowych, a także w kaszach, brązowym ryżu i produktach z mąki pełnoziarnistej. Istotne jest nie tylko to, co jemy przy anemii, ale również spożywane napoje. Warto sięgać po zakwas z buraków, sok z buraka, a także po sok z pokrzywy. Pomocne będą również owoce – świeże i suszone. Zawierają one nie tylko żelazo, ale również witaminę C dobrą na wchłanianie.
Wskazane jest ograniczanie kawy i herbaty, szczególnie podczas posiłków – to napoje, które utrudniają absorpcję żelaza. W diecie powinny się też znaleźć pestki (dyni, słonecznika), orzechy, kakao, a także sezam. Ważne, aby jadłospis był zbilansowany i by w każdym posiłku znajdowały się produkty bogate w żelazo.
Więcej na temat różnych diet znajdziesz w portalu https://www.keto.pl/.