Zielona kawa. Właściwości

Zielona kawa. Właściwości

Zielona kawa jest coraz popularniejszą alternatywą dla tradycyjnej „małej czarnej”, a grono jej zwolenników stale się poszerza. Dlaczego? Zobaczmy, dlaczego warto docenić zieloną kawę i sprawdźmy, jakie korzyści przyniesie nam sięganie po ten napój.

Związki i minerały.

Zielona kawa powstaje z tych samych ziaren, z których tworzona jest kawa czarna. Nie są one jednak poddawane procesowi palenia, co wpływa na ich wygląd, smak oraz wartość odżywczą. W kawie zielonej nie znajdziemy aż tyle kofeiny, co w kawie czarnej, jednak skutecznie pobudzi ona nasz organizm. Wspomoże ona jednocześnie nasz organizm solidną porcją witamin z grupy B oraz takich składników mineralnych, jak cynk, magnez, potas i żelazo. Cennym składnikiem zielonej kawy jest kwas chlorogenowy, który zapewni nam skuteczną ochronę przed stresem oksydacyjnym. Picie zielonej kawy może mieć zatem bardzo dobry wpływ na naszą formę, a zdrowa dieta z takim dodatkiem może nas uchronić przed wieloma problemami ze zdrowiem.

Właściwości.

Jakimi właściwościami prozdrowotnymi może nas zaskoczyć zielona kawa? Wiadomo, że napój ten wspiera nas w walce ze stresem, który często jest przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem. Zielona kawa zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz choroby nowotworowej, chroni przed cukrzycą i wspiera naturalną odporność organizmu. Dla wielu osób zielona kawa jest też świetnym wsparciem w walce o zgrabną sylwetkę. Ten naturalny spalacz tłuszczu może ułatwić nam odchudzanie, zatem jego rosnąca popularność nie powinna zaskakiwać.