7 najczęstszych błędów żywieniowych

Odżywiasz się zdrowo, a mimo wszystko nadal jesteś rozdrażniony, zmęczony i nie masz energii? Chodzisz codziennie na siłownie, a nadal nie widzisz efektów swojej pracy? Jesteś zły, ponieważ stosujesz restrykcyjną dietę zupełnie bez skutku? Przedstawiamy 7 błędów żywieniowych, które popełniają ludzie na diecie, nie zdając sobie z tego sprawy.

1. Monotonność posiłków

Jeśli codziennie jemy takie same posiłki, dostarczamy swojemu organizmowi tych samych składników mineralnych i witamin każdego dnia. To nie sprzyja utracie wagi, wręcz przeciwnie, może ją zatrzymać. Komponowanie różnorodnych posiłków zapewnia zróżnicowaną dawkę składników odżywczych oraz przede wszystkim, dieta przestaje nas nudzić. 

2. Źle zbilansowane posiłki

Każdy posiłek powinien zawierać węglowodany, białka i tłuszcze. Dlatego, jeżeli zjemy posiłek, w którym produkty to same cukry proste i złożone, bardzo szybko staniemy się znowu głodni. Jeżeli idziesz na siłownię, zadbaj o to, by posiłek po treningowy był wysokobiałkowy. Jeśli do tej pory jadłeś po treningu produkty zawierające dużą ilość tłuszczu, nie dziw się, że nie widziałeś rezultatów. 

3. Niedostosowana ilość kalorii do naszego zapotrzebowania

Oczywiście kalorie kaloriom nierówne, ale nadmiar kalorii czy w zdrowej, czy w niezdrowej postaci powoduje przyrost masy ciała. Zamieniłeś czekoladę na orzechy i bakalie? Bardzo dobrze. Pamiętaj jednak, że to też kalorie. Całe opakowanie orzechów nie jest najlepszą przekąską dla osób na redukcji. 

4. Picie niewystarczającej ilości wody

Organizm człowieka składa się z ok. 80% z wody, dlatego nic dziwnego, że picie jej jest tak ważne. Jeżeli nie dostarczamy swojemu organizmowi wystarczającej ilości wody, nasze treningi są mniej efektywne. Organizm, żeby spalił 1 kalorię, potrzebuje 1 ml wody. Nieodpowiednia ilość płynów spowalnia nasz metabolizm, przez co wolniej tracimy na wadze. A co najważniejsze, niedobór wody powoduje odwodnienie związane z bardzo poważnymi konsekwencjami.

5. Za mało witamin i enzymów

Nawet jeśli planujemy schudnąć, zbilansowanie diety pod kątem witamin i minerałów jest niezmiernie ważne. Wiele osób stosujących diety restrykcyjne doprowadzają do poważnych niedoborów w organizmie. Ludzie najczęściej unikają tłuszczy jak ognia, co jest poważnym błędem, ponieważ w produktach z dużą zawartością tłuszczu znajdują się witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. 

6. Bagatelizowanie błonnika

Co prawda, błonnik nie ma wartości odżywczej, aczkolwiek pełni on ważną funkcję w procesie trawienia. Działa na nasze jelita jak miotełka -zmiata wszystkie kurze i pozostałości trawienne. Błonnik usprawnia naszą przemianę materii, przez co zapobiega nowotworom jelita grubego. Działa również profilaktycznie i przeciwmiażdżycowo, ponieważ absorbuje cząsteczki cholesterolu.

7. Niewystarczająca ilość dostarczanych kalorii

To z kolei druga strona medalu odnośnie wiedzy na temat kaloryczności produktów. Niewystarczająca kaloryczność posiłków w ciągu dnia powoduje zmęczenie organizmu, wzmożony stres i rozdrażnienie. Trening przy małej ilości kalorii jest mniej efektywny, ponieważ mięśnie nie mają budulca w postaci białka zawartego w produktach żywieniowych. Po dłuższym czasie niskiego bilansu kalorycznego możesz doprowadzić swój organizm do poważnych chorób, zaniku mięśni oraz niedoborów w wyniku niedożywienia.