Wygraj z infekcją! 4 witaminy wzmacniające odporność

Wygraj z infekcją! 4 witaminy wzmacniające odporność

Pandemia koronawirusa nie ustaje, a zagrożenie zakażenia wirusem jest coraz bardziej realne. Nie jest sekretem fakt, że najlepiej na walkę z wirusem działa dobry stan zdrowia. Osoby ze słabą odpornością ciężej znoszą objawy koronawirusa, dlatego każdy robi wszystko, aby się od niego uchronić. Przedstawiamy wam wspaniałą 4 witaminy, które zagwarantują wzmocnienie odporności.

1. Beta-karoten – prowitamina A

Nazywany inaczej prowitaminą A związek, który wytwarza witaminę A. Niedobór tej witaminy upośledza zdolność makrofagów do fagocytozy drobnoustrojów, skutkiem czego organizm jest bardziej podatny na choroby wirusowe. Witamina A warunkuje prawidłowy wzrost i podział komórek odpornościowych, dzięki czemu warunkuje wzmocnienie odporności. Wzmacnia ściany układu odpornościowego, oddechowego i moczowego. Działa bardzo korzystnie na komórki naskórka oraz chroni bariery organizmu. Warto zatem zadbać o udział tej witaminy w diecie a tym bardziej o udział jej prowitaminy, czyli beta-karotenu. Duże ilości beta-karotenu znajdziemy w warzywach typu: korzeń marchwi, szpinak, jarmuż, papryka czerwona, natka pietruszki oraz owocach: morele, śliwki, brzoskwinie.

2. Witamina C 

Jeżeli dopada nas choroba, zawsze sięgamy po witaminę C. Działa ona stymulująco, wzmacniająco i korzystnie na odporność człowieka. Wspomaga ona proces różnicowania się limfocytów, aby mogły one rozpocząć reakcję immunologiczną. Witamina C nazywana jest antyoksydantem. Zwiększa liczbę przeciwciał obecnych we krwi, dzięki czemu warunkuje wzmocnienie odporności organizmu na infekcję. Warto zatem zadbać o jej odpowiednie dawkowanie nie tylko, kiedy jesteśmy chorzy.  Duże ilości witaminy C znajdziemy w owocach cytrusowych: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki oraz innych owocach i warzywach: truskawki, kiwi, zielona i czerwona papryka, kalarepa, brukselka, jarmuż.

3. Witamina D3

Wiele osób bagatelizuje witaminę D3, ponieważ jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, także nie ma potrzeby jej dodatkowego dostarczania. Nic bardziej mylnego. Optymalne warunki do syntezy witaminy występują od kwietnia do września w bardzo nasłonecznione pory dnia. Okresie letnim można mniej zważać na dostarczenie witaminy D3, natomiast wraz z rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego warto zwrócić na nią uwagę. Niedobór tej witaminy wiążę się z wieloma chorobami autoimmunologicznymi oraz infekcjami. Wpływa na komórki układu odpornościowego oraz wspomaga wytwarzanie białka o właściwościach bakteriobójczych.  Witamina D3 zawarta jest w produktach odzwierzęcych: ryby, jajka, sery, mleko oraz roślinnych: mleko roślinne, tofu i grzyby.

4. Witamina E

Silny przeciwutleniacz bardzo korzystnie działający na układ odpornościowy.  Ze względu na swój wysoki potencjał antyoksydacyjny chroni organizm przed szkodliwymi substancjami. Witamina E redukuje ilość wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu stanu zapalnego w organizmie. Źródłem witaminy E jest olej słonecznikowy, rzepakowy oraz takie produkty jak: nasiona słonecznika, szpinak, soja, gruboziarniste pieczywo. Duże ilości witaminy E zawierają orzechy laskowe, włoskie, migdały.